Digitális Iskolapszichológia

Digitális Iskolapszichológia

A mentális fáradtság pszichológiája

2020. május 19. - Váczi Alexa

Néha túl fáradtak vagyunk, hogy mindent megcsináljunk, ami a listánkon szerepel. Tudjuk, hogy olvashatnánk egy könyvet, vagy neki állhatnánk a garázs takarításának, de a telefon görgetése vagy a tévé nézése egyszerűen könnyebb.

books-2017662_640.jpg

Az energiánk korlátozott és ha erőfeszítéseket teszünk az élet egyik területén, tudomásul kell vennünk, hogy kevesebb marad más területekre.

Van egy pszichológiai fogalom, amit egó-kimerülésnek hívunk. Erről akkor beszélünk, amikor eljutunk odáig, hogy már nem tudjuk szabályozni a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket, egyszerűen megesszük azt a sütit, vagy megnézünk még egy részt a sorozatból. Önkontrollunk úgy működik, akár az izom, fokozott igénybevétel után átmenetileg kimerül.

radish-4046867_640.jpg

A kutatók ezt a híres „Retek-kísérlettel” igazolták. Egyetemi hallgatókat kértek meg, hogy éhesen látogassák meg a laboratóriumot, ahol egy asztalon sütemények, valamint retek szeletek várták őket. A hallgatók egy része csak a retekből ehetett, vagyis ellen kellett állnia az édességeknek, egy másik időpontban megjelenő csoport pedig ehetett a süteményekből is. Ezen felül volt egy kontrollcsoport is, akiket semmilyen étellel nem kínáltak meg. Ezután a hallgatóknak megoldhatatlan feladványokon kellett dolgozniuk. Az a csoport, melynek résztvevői csak a zöldséget fogyaszthatták, sokkal hamarabb - átlagosan nyolc perc után feladták a próbálkozást - míg azok a társaik, akiknek nem kellett ellenállniuk az édességeknek, vagy éhesek voltak, de semmilyen ételt nem kaptak, húsz percig próbálkoztak a megoldással.

window-view-1081788_640.jpg

Ha az egó-kimerülés állapotában vagyunk, az érzések erőssége általánosan megváltozik: egy szomorú film mélyebb szomorúságot, az idegesítő dolgok nagyobb kellemetlenséget, egy tábla csoki nagyobb sóvárgást idéz elő.

Önmagunk szabályozásához, a szervezetünknek cukorra van szüksége. Hipoglikémiás személyek, illetve cukorbetegek, akiknek általánosan alacsony a vércukorszintje, nehezebben tudják szabályozni negatív érzelmeiket. Többször küzdenek koncentrációs zavarokkal, ingerlékenyebbek, jobban szoronganak és nehezebben küzdenek meg a stresszel.

juice-3946228_640.jpg

A kutatók tovább vizsgálták a cukor szerepét, Egy kísérletben bebizonyították, hogyha ego kimerülés esetén a kísérleti személyeknek cukros, illetve édesítőszerrel ízesített limonádét kínáltak, a cukor visszafordítja a kimerülés hatásait. Hátránya, hogy hatása rövid ideig tart, átmenetileg csökkenti a tüneteket, de hosszútávon nem alkalmazható.

hiker-918473_640.jpg

Tovább kutatva az önkontrollt, kiderült, hogy valójában nem csak az erőforrás kiapadása okozza, hogy az emberek nem tudnak újra és újra felülkerekedni ösztöneiken. A kulcs a motivációban és a szemléletmódban rejlik. Csak akkor adjuk fel, ha nincs, ami tovább ösztönöz. Carol Dweck és munkatársainak kísérletei alátámasztják, ha úgy gondoljuk, hogy az erőfeszítésektől energikussá válunk, akkor az védettséget biztosíthat a kimerüléssel szemben.

Vizsgálatukból kiderült, hogy azok a hallgatók, akik úgy tekintettek a kitartásukra, mint egy kiapadhatatlan erőforrásra, sokkal sikeresebben teljesítettek a vizsgaidőszakban. Ezzel szemben, azok a hallgatók, akik abban hittek, hogy az akaraterejük limitáltan áll rendelkezésükre, több egészségtelen ételt fogyasztottak, halogatták a tanulást és nehezebben kezelték a stresszt.

dandelion-4941875_640.jpg

Tehát fontos, hogyan gondolkodunk saját magunkról és arról, hogy mire vagyunk képesek. Ha úgy gondolunk magunkra, hogy van energiánk elvégezni a feladatokat, akkor nem, de legalábbis kevéssé válunk kimerültté. Ha a mentális fáradtságunk tényleg csak a biológián múlna, akkor az erről alkotott hitünk nem befolyásolhatná.

imageonline-co-resizedimage.jpg

Váczi Alexa
iskolapszichológus

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon, Instagramon, és oszd meg a barátaiddal, akik számára hasznos lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczialexa.blog.hu/api/trackback/id/tr9015706674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2020.05.20. 01:04:12

@KARAK TERi: Az "ego" nem angol szó, hanem latin, és a művelt ember használja a magyarban is. Persze egy ilyen jobbágy, mint te, ilyen szavakkal ritkán találkozik a kocsma meg az ól között, és magas neki, mint a tehén segge.

Dan da Man 2020.05.20. 08:42:31

Kedves Alexa! És azt hogy nevezik szakkifejezéssel, amikor az ember úgy fut neki a világnak, hogy végtelen a kitartásom és bármire képes vagyok, és aztán a világ addig tördeli a szárnyait, ameddig a bárminek kábé egy tizede jön össze, és neki elmegy az élettől is a kedve? (Ez most nem terápia, hanem tényleg kíváncsi vagyok, hogy a "rábasztál"-ra van-e szakszó, vagy azt csak az ezok meg a bölcsesség-gyűjtemények igyekeznek a megfigyeléseikkel orvosolni...)

Exploiter 2020.05.20. 08:48:29

@Dan da Man:

Ezt hívják úgy hogy átlagos élet, a sikeresen bevethető mechanizmusok: cinizmus, szarkazmus, ember-undor, nihilizmus, stb.

A mostani körülmények közt alapkövetelmény.

Váczi Alexa 2020.05.21. 09:41:32

@KARAK TERi: Nem készítek tükörfordítást, a cikkeimet mindig a lehető legnagyobb professzionalitással igyekszem megírni. Ehhez a cikkhez az alábbi szakirodalmakat használtam:

- Baumeister, R.F., Tierney, J. (2013): Akaraterő. A legnagyobb belső erő újrafelfedezése. Ursus Libris, Budapest.
- Muraven, M., Tice, D.M., Baumesiter, R.F. (1998): Self-Control as Limited Resource: Regulatory Depletion Patterns. Journal of Personality and Social Psychology 74. 3. 774-789.
- Inzlicht, M., Schmeichel, B.J.(2012): What is Ego Depletion? Toward a Mechanistic Revision of the Resource Model of Self-Control. Perspectives on Psychological Science 7. 5. 450-463.
- Mischel, W. (2015): Pillecukorteszt. Hogyan fejlesszük önuralmunkat? HVG Kiadó Zrt. Budapest.

Ezek mindenki számára elérhető könyvek és cikkek.
Az egó-kimerülésről Baumeister Akareterő című könyvében olvashatsz többet, létező pszichológiai fogalom.

Váczi Alexa 2020.05.21. 10:26:16

@Dan da Man:

Kedves Dan da Man! Ami elsőre eszembe jutott az a túlzott optimizmus, irreális optimizmus, idealizmus, az önismeret hiánya. A cikkem kapcsán nem beszélhetünk olyan helyzetekről, amikor valakinek nincs kapcsolata a realitással, mert akkor a célok elérhetetlen dimenziókban születnek. Nem arról van szó, hogy ha azt gondoljuk, a nulláról lefutjuk a maratont, akkor az menni, fog. Mert nem, legalább is kicsi az esélye és semmiképp nem jó ötlet. De arról már beszélhetünk, hogy napi 15 percet kocogunk, még akkor is, amikor nagyon-nagyon rossz napunk van.

Ha erről gondolkodunk, akkor én nagyon fontosnak tartom, hogy (akár mások segítségével), de reálisan lássuk az aktuális ént és az ideális ént.

A másik fontos szempont, hogyha valaki nagy ambíciókkal megy neki az életnek és ennek csak töredéke sikerül, akkor fel kell tennünk nagyon sok kérdést. Ki kell nyomoznunk, hogy miért alakult így. Hol csúszott el a folyamat? Nem megfelelőek vagy személyreszabottak a célok? Az illető nem vállalta a célok elérésével járó munkát? Nem volt meg a motiváció vagy nem volt kitartó? Nem volt jó a stratégia? Milyen üzeneteket kapott a származási családjától, amik ezekkel a célokkal összefüggnek? Nem szabotálta-e önmagát a folyamat során? Nem hitette el vele valaki gyerekkorában, hogy nem képes bizonyos dolgok megvalósítására?
Én hiszek az ember tanulékonyságban, találékonyságában és hogy mindig van választásunk és csinálhatunk mást, mint eddig. A másik válaszadó( Exploiter) válasza sajnos nagyon mély szomorúságra, összetörtségre és tehetetlenségre utal. Illetve arra, hogy az illető nem vállalja a felelősséget a saját életéért.

Szívből ajánlom neked Carol Dweck Szemléletváltás c. könyvét, a HVG kiadó gondozásában, ami pont arról szól, hogyan tudjuk a kudarcainkat erőforrássá alakítani.

Nagyon köszönöm a kérdésedet! Bízom benne, hogy tudtam rá neked megfelelően válaszolni. A legjobbakat!

Kozmonauta73 2020.05.27. 15:51:35

Az emberi lét kettős természetű, az ego a testi én, anyagi természetű ösztön-én amit csak a rövid távú haszon, talmi örömök, és csak saját maga érdekli, mert az ego ideje véges, a testtel együtt meghal. Övé a függőségek, ambíció, hiúság, túlélési ösztön, stb. A lélek tudati természetű és életek láncolatain át fejlődik az anyagi létben megszerzett tapasztalatok által.
Az élet értelme más az ego-nak és más a léleknek. A korlátozott energia és az "egó-kimerülés" akkor van, amikor a lélek és az egó folyamatosan egymást próbálja háttérbe szorítani az irányítás megragadásáért, és a személyiség amit ketten együtt alkotnak, ebbe belefárad, mert az egyik kielégülése a másik fél hiányérzetével jár együtt. Teljességet akkor éljük meg, amikor a két rész között a lélek irányításával szövetséget tudunk létrehozni, alkotni, mert az egó úgy kapja meg a jussát, hogy közben a lélek magasabb rendű életfeladatai is teljesülnek. Ilyenkor korlátlan energiánk lesz a feladatainkra.
süti beállítások módosítása