Digitális Iskolapszichológia

Digitális Iskolapszichológia

10 szokás, ami megnöveli az energiaszinted

2020. április 20. - Váczi Alexa

Sokan úgy gondolják, hogy a produktivitás kulcsa a jó időbeosztás. Valójában azonban az energiánkat nem tudjuk megfelelően kihasználni. Hiába kapnánk a 24 óra mellé, plusz öt órát, ha abban az öt órában is fáradtak és levertek lennénk.

sport-927760_640_1.jpg

Az energiaszintet a szokások határozzák meg.

Szokásai mindenkinek vannak. Azoknak is, akik soha nem fordítanak egyetlen percet sem arra, hogy átgondolják mivel is telik az életük.

A jó szokások ellenállóbbá tesznek és fizikailag és mentálisan is megvédenek bennünket. Strukturálják az idő múlását és megtartanak minket a nehéz pillanatokban. Befolyásolják, hogy mennyi energiával gazdálkodhatunk, sőt még az egyéniségünk felépítésében is meghatározó szerepük van. Érdemes tehát figyelmet fordítanunk arra, hogy hogyan is telnek a napjaink.

Hoztam nektek 10 szokást, ami segít abban, hogy feltölthessétek az energiakészleteiteket!

sleep-1209288_640.jpg

#1. Fektess be az energia-bankszámládba!

Vagyis feküdj le időben! (Tudom, nagyon közhelyes, és valami izgalmasabbra számítottál :) De az az igazság, hogy ez a rendelkezésre álló energiánk alapja. Ez az energiabankszámlánk. Ha arról lenne szó, hogy mondjuk több pénzre lenne szükséged, akkor teljesen logikusnak tartanád, hogy plusz munkát, túlórát vállalsz, vagy esetleg hétvégén is dolgozol. Ha több energiára vágysz, akkor miért ne vállalhatnád, hogy alszol néhány plusz órát, mondjuk a tévénézés vagy facebook görgetés helyett?

Ha szeretnénk megőrizni a frissességünket, a teljesítőképességünket, akkor a 7-8 óra alvás kötelező. Egy kutatásban kimutatták, hogy azok az emberek, akik kevesebbet aludtak, úgy érezték, hogy jól teljesítenek. A valóságban viszont számszerűen kimutatható volt a teljesítményük romlása.

Próbáld ki egy hónapon keresztül, milyen, ha este 10 óráig lefekszel! Ha úgy érzed, nem vagy elég álmos 10 órakor, kelj fel az első reggel 5 óra körül és biztosan könnyebb lesz este ágyba kerülnöd!

sport-5021198_640.jpg

#2. Mozogj minden nap!

Ezt nagyon sokan úgy értelmezik, hogy a mozgás = egy-két óra intenzív kardio edzés. Nagy hévvel (főleg januárban) belevágnak, hogy minden nap keményen fognak edzeni, aztán pedig csalódnak, mert nem sikerül. Mivel eddig nem mozogtak sokat, úgy gondolják, hogy most majd behozzák a lemaradást, de néhány hét alatt elfogy a motiváció és ugyanúgy visszaállnak a „mozognom kellene, de nincs időm és kedvem” állapotba. A kulcs a fokozatosságban van.  Ha minden nap, csak egyetlen perccel mozogsz többet, mint előző nap, már sokat tettél magadért. Sokkal jobb egy éven keresztül napi 10-20 percet mozogni, mint egy hónapon keresztül napi 1 órát!

Reggeli készítés közben csinálj meg öt guggolást, az esti sorozatod közben néhány fekvőtámaszt vagy felülést, elalvás előtt nyújts egy kicsit! Nem kell egy nap alatt megváltani a világot!

hammock-960320_640.jpg

#3. Lustálkodj 20 percet ebéd után!

Nem minden munkahelyen oldható meg, de aki home officeban van és megteheti, az miért ne pihenhetne le egy kis időre? Sokan emiatt bűntudatot éreznek, vagy úgy gondolják elvesztegetett idő. Viszont gondoljunk bele, hogy a sportolók edzésének része a regenerálódás. Ha magas teljesítményt szeretnénk nyújtani, akkor igenis szükségünk van relaxációra, feltöltődésre, mert senki nem képes szünet nélkül 4-8 órán keresztül koncentrálni.

Ebéd után pihenj le egy kicsit! Állítsd be az időzítőt a telefonodon és némítsd le az üzeneteket és a hívásokat! Figyeld meg, hogy milyen zajokat hallasz magad körül, figyeld a légzésedet, lazítsd el az izmaid! Ha megszólal az ébresztőd, azonnal kelj fel és mozgasd át magad! Ha elalszol, abból csak rosszul jöhetsz ki! A munkád sem lesz elvégezve, este nem fogsz tudni időben lefeküdni és a bűntudat miatt elképzelhető, hogy többet nem próbálod ki ezt a módszert és így a jótékony hatásaiban sem részesülhetsz.

people-2583466_640.jpg

#4. Kezdd a nehezével!

A legfontosabb feladatokat a munkaidőd első négy órájában végezd el, amilyen hamar csak tudod! Ennek főként pszichológiai előnyei vannak. Ha elvégezzük a fontos feladatainkat, a hangulatunk jó lesz és produktívnak fogjuk érezni magunkat. Ellenben, ha pazaroltuk az időnket a közösségi médiára, e-mailekre, hívásokra csalódottan és motiválatlanabbul lépünk a nap második felébe.

Ezenfelül az akaraterőnk úgy működik, akár az izom. Az idő előrehaladtával egyre inkább kifárad. A legtöbb ember a nap kezdetén még több munkát képes elvégezni, mint a délután folyamán.

bulletin-board-3233653_640.jpg

#5. Készíts listát!

Aki energikus, lendületesen halad végig a napi teendőin. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy pontosan mit is csináljunk, könnyen lelassulhatunk. Ettől a lassulástól úgy érezhetjük, hogy nincs kedvünk semmihez és pótcselekvéseket keresünk, amivel pazaroljuk az időnket. Ahhoz, hogy ezt kiküszöböljük, érdemes előző este összeállítani a listánkat, hogy mit szeretnék megvalósítani és milyen sorrendben.

A tervezéssel rengeteg időt és halogatást tudunk megspórolni!

man-641691_640.jpg

#6. Figyelj a marketingre!

A marketing szakemberek olyan köntösbe csomagolják a termékeket vagy szolgáltatásokat, hogy úgy érezzük, meg kell őket vásárolnunk. Ugyanezt kell tennünk nekünk is. Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan gondolkodunk a saját munkákról és céljainkról. Az, hogy hogyan tekintünk a saját feladatainkra óriási hatással lehet a motivációnkra.

Ez valami, amit muszáj megcsinálni? Vagy egy izgalmas kihívás? Emlékeztesd magad, hogy miért indultál útnak! Miért ezt választottad? Hová szeretnél eljutni? Mit tanulhatsz belőle? Milyen emberré válsz általa! Fordíts arra néhány percet, hogy a mindennapi rutin feladatok mellett a nagyobb képre is koncentrálsz!

friendship-1081843_640.jpg

#7. Töltsd a szabad idődet igazi barátokkal!

Az ember nem tudja megválasztani a családját, de sok esetben még a kollégáit, vagy a főnökét sem. Viszont eldönthetjük, hogy kikkel barátkozunk. Vannak, akik közelében feltöltődünk, inspirálódunk, nevetünk és vannak olyanok, akikkel találkozva még kifacsartabbnak érezzük magunkat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy el kell zárkózni a barátainktól, akik nehéz időket élnek meg. Mindenkinek szüksége van néha egy vállra, amin kisírhatja magát, de néhányan állandó vállat szeretnének. Fontos meghúzni a határokat és egyet hátra lépni, ha valaki évek óta csak panaszkodik. Meg kell értenünk, hogy a szabad időnk véges: ha olyasvalakivel töltjük, akivel nem érezzük jól magunkat, nem tölthetjük azokkal, akikkel szívesen együtt lennénk.

books-1149959_640.jpg

#8. Olvass jobb könyveket!

A könyvek segítségével nem csak ötletekkel és információkkal gazdagodhatunk. A legjobb könyvek – azáltal, hogy formálják a gondolkodási mintáinkat, – mentálisan erősebbé tesznek minket. Egy jó dal ki tudja fejezni és el tudja mélyíteni azt, amit érzel. Egy jó könyv, ki tudja szélesíteni a gondolkodásmódod, és meg tudja erősíteni az erőfeszítéseidbe vetett hitet. Használd ki a felesleges időket, takarítás vagy főzés közben, vagy ha úton vagy, hallgass hangoskönyveket vagy előadásokat!

little-boy-1635065_640.jpg

#9. Kezeld a belső konfliktusokat!

Rengeteg energiát elpazarolunk arra, hogy a belső félelmeinkre és szorongásainkra figyelünk. Összehasonlítgatjuk magunkat másokkal. Rágódunk azon, hogy mit kellett volna másképp csinálnunk. Azt elemezzük, hogy mit gondolnak rólunk mások, vagy mit fognak gondolni, ha ezt vagy azt tesszük. Gyakran nem is vagyunk tudatában, hogy halogatunk bizonyos dolgokat és ez folyamatosan stresszel bennünket. Érdemes egy-két hetente leülni és összeírni azokat a dolgokat, amik zavarnak minket. Utána pedig kitalálni, hogy mi lenne rá a legjobb megoldás és hogyan tudjuk megoldani úgy, hogy minden szereplő nyertesként kerüljön ki a helyzetből.

avenue-2215317_640.jpg

#10 Zöld, minden mennyiségben

A természetben töltött idő egyedülálló módon képes feltölteni az embereket. Érdemes megragadnunk minden lehetőséget, ami jelenleg rendelkezésünkre áll. Kertészkedjünk, ültessünk zöldségeket, vagy virágokat! Sétáljunk a közelben lévő zöld területeken, élvezzük a tavaszi napsütést, hallgassuk a madarakat és lélegezzük be mélyen a friss levegőt! Fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt! Készítsünk belőlük turmixot és váltsuk ki velük a nassolni valókat! Érezzük át, hogy itt a tavasz és a természet megtelik élettel!

imageonline-co-resizedimage.jpg

Váczi Alexa
iskolapszichológus

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon, Instagramon, és oszd meg a barátaiddal, akik számára hasznos lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczialexa.blog.hu/api/trackback/id/tr3815626400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása