Digitális Iskolapszichológia

Digitális Iskolapszichológia

Önálló tanulási technikák otthonra - 2. rész

2020. március 25. - Váczi Alexa

Hoztam nektek néhány újabb módszert, amivel élvezetesebb, viccesebb és kreatívabb lehet a tanulás. Fontos, hogy ezek nem könnyű módszerek, hanem hatékonyak! Időt és energiát kell rájuk fordítani, viszont lehetővé teszik, hogy hosszú ideig  és pontosan emlékezzetek a megtanultakra. 

Ha az első részt még nem olvastad volna, ide kattintva megtalálod.

  1. IDEGEN SZAVAK TANULÁSA

3c7ae4db4a30a4751d54390460396d9d.jpg

Találj egy olyan szót, amelynek a hangzása hasonló vagy ugyanolyan, mint az idegen szóé, amit meg szeretnél tanulni! Ha ez megvan, gyúrd őket össze egy képpé és sokkal könnyebben fogsz rá emlékezni! Nézzünk néhány példát!

A szék angolul chair. Képzeld el hogy, elmész cseresznyét szedni. Nyújtózkodsz felfelé, de nem éred el. A fa alá állítasz egy széket, amire felállva már majszolhatod is a ropogós cseresznyét. Minél élénkebben vagy viccesebben képzeled el, annál könnyebben eszedbe fog jutni szó. Elképzelheted, ahogy roppan a cseresznye a szádba, idézd fel az illatát, az ízét! Képzeld el, hogy megbillen a széked és te beesel egy hatalmas kupac cseresznye közé.

Az időjárás angolul weather. Képzeld el, hogy a Velencei tó partján fekszek, napozol, élvezed a nyarat, de egyszer csak dörögni kezd az ég. Lásd magad előtt, ahogy egy strandpapucsban és fürdőruhában szaladsz a házba, egy törölközővel a fejeden, hogy el ne kapjon az eső.

A sátor angolul tent. Képzeld el, hogy a legjobb barátoddal sátorozni fogtok a kertben. Mikor megérkezel és bebújsz a sátorba, azt látod, hogy a barátod egy játék babát tart a kezében és azt énekli: „Tente, baba, tente!”

Ez a technika először lehet, hogy nehéz lesz, de minél többet gyakorolsz, egyre könnyeben fog menni. Az az előnye, hogy általában elég egyszer kitalálnod egy vicces képet és örökre megjegyzed a szót. Ha viszont a magolás mellett döntesz, nagy eséllyel elfelejted és elölről kell kezdened a tanulást.

  1. A MATEKTANULÁS KÉPLETE

e6c25291ce666da0c574c7c4362a7322.jpg

A matematika az egyik legmegosztóbb tantárgy. Vannak, akik szeretik, de sokan nagyobbat sikítanak a matek könyv láttán, mint horrorfilm nézés közben.

Az egyetlen megoldás, ha jóban akarsz lenni a matematikával, ha a következő képletet alkalmazod:

MEGÉRTÉS + GYAKORLÁS = SIKERÉLMÉNY

Az első, hogy meg kell értened a számolás folyamatát és logikáját. Ebben a tanáraid és szüleid biztosan tudnak segíteni. Azonban nagyon gyakran előfordul, hogy úgy érezzük, már értjük, de ha dolgozatot írunk, kiderül, hogy valami mégis hiányzott az ötöshöz. Ami hiányzott, az pedig a gyakorlás volt.

Tehát, ha úgy érzed, hogy sikerült megértened, akkor is ülj le és gyakorolj! Oldd meg újra azokat a feladatokat önállóan, amelyeket a tanároddal vagy a szüleiddel csináltál. Ha naponta 20 percet arra fordítasz, hogy matekozol és begyakorlod a feladatmegoldás menetét, óriás lépést tettél a jobb jegyért. Ha jobb jegyeket kapsz, az pedig olyan sikerélménnyel fog eltölteni, hogy újra és újra át akarod majd élni, az érzést, hogy „jó vagyok matekból”.  

  1. MEMÓRIA TRÜKK - RÍMELŐ FOGASOKKAL

c5252a870cfcf891c4daaaf86b9dab0e.jpg

Ha ezt a módszert használjuk, akkor létrehozunk 10 darab fogast az elménkben, amire bármilyen információt rá tudunk akasztani. Ezek a fogasok rögzíteni fogják az új gondolatokat.

A fogasokat villámgyorsan meg fogod tudni jegyezni:

1 – meggy

2 – teknő

3 – álom

4 – légy

5 – köt

6 – pad

7 – pék

8 – polc

9 – Ferenc

10 – víz

Nézzük, hogy működik a gyakorlatban:

Az alábbi szöveget a 7-es biológia könyvből másoltam ki:

Faj feletti rendszertani egységek

A fajokat testfelépítésük, rokonsági és származási kapcsolataik alapján egyre nagyobb rendszertani csoportokba sorolják a kutatók. Az egymással közeli rokonságban álló fajok egy nemzetségbe, a rokon nemzetségek egy családba, a közös származású családok egy rendbe, a hasonló fejlődési vonalba tartozó rendek egy osztályba, az egymással származási kapcsolatban álló osztályok egy törzsbe, a közös származásútörzsek egy országba tartoznak. Az országok együttese jelenti az élővilágot.

A rendszertani kategóriák a következők:

  • Faj
  • Nemzetség
  • Család
  • Rend
  • Osztály
  • Törzs
  • Ország

Most pedig annyi a dolgunk, hogy vicces képekben összekötjük az információkat:

  1. Faj + meggy = A faj hasonlít a „fáj” szóhoz, így ezzel fogunk dolgozni. Képzeld el, hogy elmész a fogorvoshoz, mert fáj a fogad. Lásd magad előtt, ahogy ott ülsz a váróban, szólítanak a neveden és beülsz a fogorvosi székbe. Amikor a fogorvos odafordul hozzád a feje helyén egy nagy meggy van. A meggy rád mosolyog és megkér, hogy nyisd ki a szád!

  2. Nemzetség + teknő = A nemzetségről nekem a nemzeti színű zászlónk jutott eszembe, a teknőről pedig egy teknős béka. Képzeld el, hogy elmész egy állatkereskedésbe, ahol az akváriumban lévő teknős béka páncélja piros-fehér-zöld-re van festve, és kokárdát osztogat a többi teknősbékának.

  3. Család + álom = Képzeld el a családodat, ahogyan éjszaka mindenki alszik az ágyában. Lásd magad előtt, ahogy mindenki feje fölött megjelenik egy buborék, amin látható, hogy éppen mit álmodik. Bárkihez odamehetsz és bárki álmába beugorhatsz, hogy körülnézz és találkozz vele.

  4. Rend + légy = Képzeld el, hogy óriási felfordulás van a szobádban és az anyukád megkér, hogy takaríts ki. Neked nincs kedved, ezért szeretnéd, hogyha segítséget kapnál. Hófehérkének a madarak és mókusok segítettek. Sajnos ők most is elfoglaltak de zümmögő légycsapat jelentkezik hozzád a feladatra. A legyek port törölnek, összehajtogatják a ruháidat, mindent visszatesznek a helyére, tehát rendet csinálnak a szobádban.

  5. Osztály + köt = Képzeld el, hogy biológia órára nem a tanárod megy be, hanem valakinek a nagymamája. A nagymama úgy dönt, hogy mindenkit megtanít kötni. Kiosztja a kötőtűket és a fonalakat. Lásd magad előtt, milyen arcot vágnak a fiúk, amikor megkapják a rózsaszín fonalakat.

  6. Törzs + pad = Képzeld el, ahogyan egyik reggel bemész az iskolába. Még álmos vagy és szeretnél minél hamarabb leülni a padodba. Sajnos valaki elfoglalta a helyedet, egy indián törzsfőnök ült oda. A tanár később bemutatja nektek, ő lesz az új osztálytársatok!

  7. Ország + pék = Képzelj egy országos pék bajnokságot és képzeld el, hogy apukád is indul a versenyen, te pedig elkíséred. A pékek gyúrják a tésztákat, megállás nélkül sütnek, az arcuk lisztes, küzdenek az első helyért. Apukád megnyeri a versenyt, egy nagy serleget adnak, amin ott van Magyarország körvonala. Ő lett az ország pékje és ezek után mindenkinek így mutatkozik be.

Ehhez a módszerhez meg kell tanulnod a fogasokat, de utána bármilyen listát el tudsz sajátítani. Lehet úgy érzed, hogy ez is időigényes és gyorsabban meg tudod jegyezni a szavakat ismételgetéssel. Viszont ezzel a módszerrel hosszú távon, akár hónapok múlva is emlékezni fogsz rá, és a sorrendet sem fogod soha összekeverni!

+1 MIT CSINÁLJ, HA NINCS KEDVED TANULNI?

c21a3b8a0af81749891603f0216f5e68.jpg

Ha tényleg nincs kedved a tanuláshoz, tűzz ki egy belátható célt. Például: „Most tanulok 20 percet, utána meglátjuk!” Állíts be hozzá időzítőt és ha lejárt, utána dönts arról, mi lesz a következő lépés:

  • „Nem is olyan rossz, tovább tanulok!”
  • „Mára befejeztem.”
  • „Tartok 20 perc szünetet, utána újra előveszem.”

Ha csak fél órát fordítasz a tanulásra, az is sokkal jobb, mintha egyáltalán bele sem néztél volna!

20 percet végülis bárki kibír, nem igaz? 

 

A képek forrása: pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczialexa.blog.hu/api/trackback/id/tr8715555136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása