Digitális Iskolapszichológia

Digitális Iskolapszichológia

Önálló tanulási technikák otthonra - 1. rész

2020. március 24. - Váczi Alexa

A digitális oktatás bevezetése új kihívások elé állította a tanárokat és a szülőket is, de az otthon tanuló diákoknak is át kell állniuk egy teljesen más munkamódra. Összegyűjtöttem néhány tanulási módszert, ami segíthet ebben a folyamatban, de későbbiek során is hasznos lehet a diákok számára.

Néhány fontos alapelv

  • Minden tanuló más, ezért nem mindenkinek válik be ugyanaz a tanulási módszer.
  • Érdemes váltogatni a tárgyakat és a technikákat, hogy ne váljon unalmassá a tanulás és ne veszítsd el a motivációdat!
  • Tanulás előtt sokat segíthet egy tanulási-terv elkészítése. Ebben leírhatod, hogy milyen tárgyból, mit kell elkészíteni és körülbelül mennyi időt fog igénybe venni. Utána rangsorold őket, hogy melyik hogy megy neked (1=könnyű, 5= nehéz). A legnehezebbel érdemes kezdeni, mert az elején még több az energiád és könnyebb koncentrálni.
  • Szalámitechnikával tanulj! Láttál már valakit, aki egészben eszik meg egy rúd szalámit? Persze, hogy nem. A szalámit felszeleteljük és szeletekként fogyasztjuk el. Ugyanígy érdemes „felszeletelni” a tanulnivalót vagy a tanároktól kapott feladatokat. Ez azért jó, mert gyakran úgy érezzük, hogy túl sok mindent kell megcsinálnunk, ezért inkább bele sem kezdünk. Viszont, ha kicsi részletekre osztod a tananyagot vagy felbontod a feladatokat apró lépésekre, sokkal könnyebben és gyorsabban tudsz megoldani bármit!
  1. ELMETÉRKÉP

sajatelmeterkep_1.jpg

Akkor alkalmazhatod, ha egy hosszabb anyagot kell megtanulnod (történelem, magyar, természetismeret, biológia, kémia, földrajz), vagy összefoglalást kell készítened.

Eszközök: A3-as vagy A4-es üres papír. (Akár össze ragaszthatsz celluxszal két A4-es lapot), ceruzák, filctollak, fantázia

Hogyan néz ki egy elmetérkép?

Az elmetérkép egy érdekes és kreatív jegyzetelési mód. Készítettem hozzá egy példát, hogy jobban megértsétek. A téma az egészség, ezért középre került egy alma, és nagy betűkkel a felirat. Az egészséghez tartozó altémák a stressz, sport, kapcsolatok, táplálkozás és alvás. Ezeket bontottam tovább és mindegyikhez készítettem egy kis rajzot, esetleg ragasztottam egy matricát. Ez a technika hosszú időt vesz igénybe és nem könnyű mindegyik felirathoz rajzolni, viszont sokkal élvezetesebb, mint a magolás és úgy tanulhatsz meg valamit, hogy észre sem veszed.

Hogyan csináld?

A papír legyen fekvő helyzetben! Az első lépés, hogy az üres lap közepére rajzolod a központi képet. Ez a megtanulandó anyag címét, témáját szimbolizáló kép. Ha a központi kép készen van, kisebb ágak segítségével megadod az alcímeket, ezekből pedig újabb elágazásokat rajzolsz. Az elmetérképre kerülhetnek nyomtatott betűkkel kulcsszavak, de mondatok semmiképp. Használj  minél több színt és vicces képet! Minél őrültebb, minél lehetetlenebbek a rajzaid, annál jobb! (Mert ugye, a hülyeségre mindenki emlékszik?!)

  1. TANÍTSD MEG VALAKINEK AZT, AMIT TANULTÁL

be4d04373c7207994685394468690def.jpg

Kérd meg a szüleidet vagy a testvéreidet, hogy esténként, mondjuk vacsora után hallgasság meg az előadásodat arról, amit aznap tanultál. Bátorítsd őket, hogy tegyenek fel kérdéseket, ha valami nem világos. Ha van kedved, akár power point bemutatót is készíthetsz az előadásodhoz, amit a tévén be tudsz nekik mutatni. Aki szorgalmas, egy gyors dolgozatot is készíthet a szüleinek, amivel le tudja ellenőrizni, mennyire figyeltek.

  1. TANULÓKÁRTYÁK

90033f1e83cd06d31671e5352d5d4aa6.jpg

Készíts a megtanulandó anyagokról tanulókártyákat!

A legjobb, ha kartonpapírt használsz, de ha nincs otthon, a sima papír is megfelelő. Vágj össze kb. 10x7 centiméteres kis kártyákat. A kártya egyik oldalára kerüljön a kérdés, a másik oldalára a válasz. Még jobb, ha a válasz-oldalra teljes mondat helyett, csak kulcsszavakat írod ki, rajzokat, egy mini elmetérképet, vagy akár grafikont, táblázatot rajzolsz.

Ennek a módszernek az az előnye, hogy ha ismételsz, nem kell végig olvasnod hosszú oldalakat, sokkal egyszerűbben át tudod nézni, amit megtanultál. A szüleid vagy a testvéreid pedig könnyebben ki tudják kérdezni az anyagot.

Érdemes minden tárgyhoz külön paklit készíteni és egy dobozban, vászonzsákban vagy felfűzve tartani, hogy ne keveredjen össze.

  1. BEADANDÓ DOLGOZAT ÍRÁSA

d8af868b5e1b08766ace13c6e2c03540.jpg

Ha a tanáraid azt a feladatot adták, hogy írj valamiről esszét, a következő támpontok segítenek a sikeres dolgozat megírásában:

  1. Kezdj el olvasgatni és kutatni a témában!
  2. Olvasás közben írd össze, hogy milyen kérdések merülnek fel benned és milyen témakörök, főbb szempontok vannak, amit érdemes lehet majd részletesen kibontani!
  3. A fontos témakörökből készíts egy vázlatot, rakd őket olyan sorrendbe, hogy logikusan következzenek egymásból!
  4. Részletesen fejtsd ki a vázlatpontokat!
  5. Legutoljára írd meg a bevezetést, hiszen amíg nincs kész az egész, addig nem tudsz pontos leírást készíteni arról, miről fog szólni a dolgozat!
  6. Ellenőrizd és javítsd ki a hibákat!

Ha maximalista vagy, akkor fontos, hogy először NE akard tökéletesre megírni! Előbb legyen készen, utána lehet csiszolgatni rajta. Így elkerülöd azt a helyzetet, amikor annyira jól akarsz csinálni valamit, hogy inkább meg sem csinálod, vagy túl sokáig halogatod a feladatot.

Jó tanulást mindenkinek! 

Folyt.köv...

 

 

A fotók forrása: pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczialexa.blog.hu/api/trackback/id/tr7915550492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása