Digitális Iskolapszichológia

Digitális Iskolapszichológia

Hogyan hozd ki a legtöbbet az otthon töltött időből?

2020. március 19. - Váczi Alexa

A jelenlegi helyzet minden szülőt és tanárt új kihívások elé állít. Összegyűjtöttem néhány gondolatot, ami segíthet túllendülni a nehéz pillanatokon és konstruktívan hozzáállni a mindennapokhoz.

262c8831fc382171610a394b1a33b722.jpg

  1. Engedjük meg magunknak és a gyerekeknek is, hogy ne sikerüljön minden elsőre!

Bármilyen új dologba kezdünk bele, a tanulás természetes része, hogy számtalan kudarc élmény vár minket a cél eléréséig. Gondoljunk bele, hogy amikor egy kisbaba elkezd járni tanulni, hány alkalommal esik el! Ha az első elesések után azt mondaná, hogy „Inkább hagyjuk, nekem ez nem megy!” soha senki nem tanulna meg járni.

El kell fogadnunk, hogy a változás velejárója, hogy hibázunk, hogy néha vannak visszalépések és kellemetlen érzéseket élünk át. Ezeket az érzéseket viszont mindannyian képesek vagyunk megtartani, hiszen ha nem így lenne, nem tudnánk járni, beszélni, zenélni, táncolni, idegen nyelven beszélni, vezetni… stb. Adjunk időt magunknak, legyünk türelmesek és próbáljuk meg élvezni ezt a váratlan helyzetet.

 c72d6220d3b19abe564fe75112602d5b.jpg

  1. Vegyük lazán, kezeljük könnyedén!

A stressz azt jelenti, hogy valamilyen hatás vagy inger ér minket, amire mi idegesen, feszülten reagálunk. Az inger és a válasz között azonban van lehetőségünk megállítani a folyamatot és elgondolkozni, hogy ezúttal máshogy reagálunk arra, ami történik. Kérdezd meg magadtól:

  • Ez tényleg annyira fontos?
  • Két hét múlva is foglalkoztatni fog?
  • Nem lehet, hogy rövidebb idő alatt meg tudom oldani, mint amennyi időt elpazarolnék a dühöngésre?

Ne felejtsük el, hogy át kell állnunk egy teljesen másik életmódra, teljesen más életvitelre, aminek első lépése, hogy szabályok és szokások borulnak fel és íródnak újra. Használjuk ki a lehetőséget, írjunk jobb szabályokat, vegyünk fel jobb szokásokat, vegyünk részt tudatosan abban, ami velünk történik!

5f27767b85d6b4ea5985ffb792944e8a.jpg

  1. Azzal foglalkozzunk, amire van hatásunk!

A hibáztatás, panaszkodás, dühöngés, minősítés, a kifogások keresése még soha nem oldott meg semmilyen problémát. Rengeteg dolog történik most (meg egyébként is) a világban, amire semmilyen hatásunk nincs. Nincs beleszólásunk abba, hogy hogyan alakul az időjárás, hogyan terjed a vírus, milyen intézkedéseket hoz a kormány. Viszont van hatásunk arra, hogy milyen otthon a légkör, hogy mennyire kedvesen szólunk egymáshoz, hogy hogyan szervezzük meg a napi teendőket, hogy játékosan és kreatívan állunk-e neki a következő napnak. Dönthetünk arról, hogy mire irányítjuk a figyelmünket: a problémákra vagy a jelen pillanatra.

 d050a8b088c77b6d06113f66856ca4f3.jpg

  1. Értékeljük azt, amink van!

A jelen helyet egyik pozitív hozadéka, hogy van lehetőségünk tisztán látni, hogy mi a fontos számunkra. Nagyon komfortos és kényelmes életet éltünk eddig és alapvetőnek vettünk számtalan dolgot az életünkben: egészséget, utazást, gyógyszereket, állandóan elérhető árukészletet, a lehetőséget, hogy bármikor, bárhová elmehetünk.

Álljunk meg néhány percre, becsüljük meg, hogy biztonságban tudjuk a szeretteinket, és azonnal kapcsolatba tudunk velük lépni. Értékeljük, hogy van fűtött lakásunk, puha ágyunk, van vezetékes víz, áram, internet, hűtő, mosógép. Mindez száz évvel ezelőtt egyáltalán nem volt természetes. Játssz el azzal a gondolattal, hogy milyen lenne, ha holnap úgy kelnél fel reggel, hogy az egyik eltűnne…

 36d8e3f9c4b1f7f6a0e66912185608f1.jpg

  1. Az első mindig Te vagy!

Először neked kell jól lenned, hogy ebből a jóból másoknak is adni tudj. Csak azt adhatod, ami vagy! A repülőgépen, ha valamilyen gond van, először az anyukának kell felvennie az oxigénmaszkot, hogy aztán tudjon segíteni a gyerekeinek. Ha az anyuka elájulna, semmit nem tudna tenni a gyermekekért.

Fontos, hogy megpróbálj stabil, kiegyensúlyozott, örömteli és pozitív lenni, hiszen ha a gyerekek ezt látják rajtad, akkor ők is megnyugszanak. Lehetőségeidhez mérten engedd meg magadnak azt, ami feltölt: egy beszélgetést telefonon, olvasást, forró fürdőt, egy jó filmet, kertészkedést, süti sütést, zenehallgatást. Tegyétek otthonosabbá az otthonotokat; szortírozzátok azt, amire már nincs szükségetek; javítsátok meg, amit meg tudtok javítani!

Használjátok ki, hogy együtt lehettek, hiszen olyan sokszor érezzük, hogy gyorsan múlik az idő! Minden pillanat csak egyszer történik.

Ha idős korodban visszagondolsz majd erre az időszakra, mire szeretnél emlékezni?

 

A fotók forrás: pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczialexa.blog.hu/api/trackback/id/tr3115536300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása