Digitális Iskolapszichológia

Digitális Iskolapszichológia

Stresszcsökkentő módszer: Írj egy levelet a koronavírusnak!

2020. április 01. - Váczi Alexa

Harmadik hete tart a korona vírus okozta, furcsa állapot Magyarországon. Soha ilyesmivel azelőtt nem találkoztunk. Egy új helyzet – még abban az esetben is, ha nagyon pozitív élmény – bizonytalansággal és szorongással tölthet el bennünket.

208fd12ee6d4a555b8504d3455301aa1.jpg

Ha egy dalt hallunk a rádióban, sokszor azon vesszük észre magunkat, hogy órákkal később sem tudjuk kiűzni a gondolatainkból. Pedig elég volt egyetlen egy alkalommal hallani. Ehhez képest mennyi híradót néztél végig, mennyi hírportált olvastál el az utóbbi napokban? A zene nem okoz nagy kárt, de a fejünkben lévő gondolatok felerősíthetik a félelmünket, tehetetlenségünket, bizonytalanságunkat.

Mit lehet ilyenkor tenni?

db96e9924d0a27e06d089696b8495b58.jpg

Rengeteg olyan módszert ismerünk, amelyek segítenek megtartani és csökkenteni a negatív érzéseinket. Számtalan pszichológus (és nem pszichológus) leírta, hogy relaxálj, jógázz, sportolj. Így én nem fogom ezeket javasolni neked. Helyette azt kérem, hogy írj egy levelet a koronavírusnak!

Ha nem a húszas éveidet taposod, akkor a klasszikus levélírás olyan időket eleveníthet fel benned, amikor az élet nyugodtabb és lassabb volt. Eszedbe juthat, hogy kiknek írtál, hányszor fogalmaztad újra a leveled és hogyan vártad minden nap, hogy hozott-e valamit a postás. A nosztalgia és a múlt érzéseinek a felidézése önmagában is erőt adhat.

46f4a7aabbc81ef9fd7c04f36d23a85c.jpg

Persze a vírusnak írni, egy kicsit eltér a hagyományostól, de ha már túl vagy három légzőgyakorlaton és négy online jógaórán, elképzelhető, hogy segít más színben látni a dolgokat.

A levélírás receptje

  1. Ha van rá lehetőséged, legyél egyedül!

  2. Klasszikus A4-es fehérpapírt és tollat/ceruzát használj! 

    c4dfcc40c5af02b7c629270aee2d4551.jpg
  3. Válaszolj az alábbi kérdésekre!

    • Hogyan ismerkedtél meg vele? Milyenek voltak az első benyomásaid?

    • Hogyan formálódott a véleményed róla?

    • Mit okozott az életedben? (bezártság, munkahellyel kapcsolatos változások, stb)

    • Mit okozott a környezeted életében? (a gyerekeid, szüleid esetében)

    • Milyen érzéseket váltott ki belőled?

    • Mi az, amit szívesen megtennél ezzel a vírussal? (Ennél a pontnál szeretném megjegyezni, hogy nem kell finomkodni és szerénykedni. Tedd félre a benned lévő jókislány/jókisfiút és írd le, ami jön. Úgy sem fogja látni senki és nincs semmilyen tétje.)

    • Milyen előnyöket hozott számodra és a szeretteid számára? (Például, kilépés a mókuskerékből, több együtt töltött idő a gyermekeiddel, összetartóbb lett a család.)

    • Milyen új dolgokat fedeztél fel saját magadban? (Ha kikerülünk a komfortzónánkból nagyon hasznos arra irányítani a figyelmünket, hogy milyen új dolgot tanulunk saját magunkról. Például, hogy mennyire vagyunk kitartóak, türelmesek, kreatívak. Felfedezhetjük, hogy olyan dolgokra is képesek vagyunk, amiről azt gondoltuk, nem tudnánk megcsinálni.)

      598cc5c45f51fefa126566284aadceb6.jpg
  4. Ha van ilyen, köszönd meg neki az előnyöket, amelyeket hozott!

  5. Tedd ki a szűrét! Írd meg neki, hogy amíg itt van, elkerülhetetlen, hogy eszedbe jusson, de ezek után nem csak fizikailag leszel vele távolságtartó, hanem szellemileg és lelkileg is. Írd meg, hogy nem fogod hagyni, hogy befolyásolja, hogyan érzed magad! Nem fogod hagyni, hogy legyőzzön, hogy átvegye az irányítást az életed felett!

  6. Köszönj el tőle!

  7. Ha sok indulat van benne, akár el is égetheted a levelet. Így szimbolikusan megsemmisítheted a sok keserűséget, fájdalmat, szenvedést, és haragot.

 67c38ada9cf253cac1c6a47b70a2676c.jpg

Az érzelmek megfogalmazása és kifejezése minden esetben segít, hogy visszanyerjük a kontrollt saját érzelemvilágunk felett. Én azt gondolom, hogy bármilyen nehéz helyzettel találkozunk, a nulladik lépés, hogy visszakapcsolódjunk saját magunkhoz és megértsük mi zajlik le bennünk és mit jelent számunkra a probléma.

 

A képek forrása: pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczialexa.blog.hu/api/trackback/id/tr1715579540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása