Digitális Iskolapszichológia

Digitális Iskolapszichológia

Tudunk pihenni a 21. században?

2020. május 04. - Váczi Alexa

Neked mi jut eszedbe a pihenésről? Nem a vakációra gondolok, hanem a hétköznapi pihenésre. Mivel töltöd a munkavégzés vagy a tanulás közbe beiktatott szüneteket, az estéket, a hétvégéket?

legs-434918_640.jpg

A jelenünkben folyamatosan ingeráradat ér minket. Minél nagyobb városban élünk, annál nagyobb a zsúfoltság és a zaj. A tévéből, a rádióból, a közösségi média felületekről, az internetről ömlik ránk az információ. A legtöbben ki sem lépünk az utcára headset és zene nélkül. A telefonunkat mindenhová magunkkal visszük és pánikszerű élményt élünk át, ha nincs nálunk. Folyamatoson elérhetőnek kell lennünk. Gyakran találkozhatunk – inkább a fiatalabb generációknál – a „Fear of missing out” jelenséggel, vagyis, hogy az egyén úgy érzi, hogy kimarad valamiből, ha nem nézegeti állandóan a közösségi média- vagy híroldalakat. A digitális oktatás és a home office egyaránt felerősítette ezeket a hatásokat, amit a szervezetünk stresszként él meg, így jóval nagyobb figyelmet kellene fordítanunk arra, hogy hogyan pihenünk.

man-257890_640.jpg

Ötven vagy száz évvel ezelőtt a fentiekből szinte semmi nem volt jelen a hétköznapi életben. Az emberek rengeteg időt töltöttek a fejükben lévő gondolatokkal. Voltak „csendjeik”. Nem kapcsolták be a Netflixet, ha vacsoráztak és nem néztek egy képernyőt egymás társaságában. Habár sokan úgy érzik, hogy a tévé előtt töltött idő megfelelő a kikapcsolódásra, de egy kutatás szerint, sorozat és filmnézés közben enyhe depressziót élünk át. Ha valakiben ilyen érzések kavarognak, az semmiképp nem nevezhetjük pihentetőnek.

Mit tehetünk?

Én azt gondolom, hogy a valódi pihenés ott kezdődik, ahol nincsenek képernyők, nincs internet és nem kell befogadnunk semmilyen új információt. (Érdemes lehet összeadni, hogy egy nap mennyi időt töltesz így!) Továbbá pihenni akkor tudunk, ha megjelenik egyfajta tisztelet saját magunkkal szemben: nem károsítjuk saját magunkat és megpróbálunk ráhangolódni arra, hogy mi az, amire valóban szükségünk van.

girl-1245773_640_1.jpg

Összegyűjtöttem néhány olyan tevékenységet, amiről úgy gondolom, hogy valóban kikapcsolnak, feltöltenek és egészségesebbé tesznek bennünket.

female-865110_640_1.jpg

#1 Naplóírás

Sok szempontból hasznos, hogyha intenzív kapcsolatot ápolunk saját magunkkal, leírjuk, hogy milyen gondolatok és érzések kavarognak bennünk. Fejleszti az önismeretet, az érzelmi intelligenciát és sokkal egyszerűbbnek látjuk a problémáinkat, hogyha papíron vannak, mintha csak az elménkben lennének.

crayons-1209804_640.jpg

#2 Bármilyen kreatív tevékenység

Minden művész tudja, hogy annyira képes belemerülni az adott elfoglaltságba, hogy elveszíti az időérzékét. Feltöltő lehet a rajzolás, festés, színezés, gyurmázás, zenélés, tánc, de ugyanígy el lehet mélyülni a varrásban, főzésben, sportokban. A lényeg, hogy a teljes figyelmünket fordítsuk arra, amit éppen csinálunk és a tevékenységben legyen valamilyen kihívás számunkra.

child-4221874_640.jpg

#3 Offline játékok

Bármilyen kinti vagy benti, egyéni vagy csoportos játék segít, hogy csakis a jelenre, az adott pillanatra koncentráljunk. A nevetés, a szeretteinkkel töltött idő, az egymásra figyelés, a közös játék fel tud tölteni és közelebb hoz minket egymáshoz.

running-4782721_640.jpg

#4 Mozgás

A sport jótékony hatásairól már rengetegen írtak. A pihenés szempontjából nézve, csak az olyan aktív tevékenység lehet jó választás, amit élvezettel csinálunk. A magunkra kényszerített, görcsös sportolás mentálisan sokkal több energiát vesz el, mint amennyit adni tudna. Nem kell mindenkinek lefutni a maratont, a kutyasétáltatás és a ház körüli munkák elvégzése is lehet kellemesen pihentető élmény.

yoga-3053488_640.jpg

#5 Meditáció, szundikálás

A délutáni alvás energetizáló hatásairól már egy korábbi cikkemben írtam. Számtalan kutatás bebizonyította, hogy a meditáció hatására sokkal jobban működik a testünk és az elménk, kiegyensúlyozottabbá válunk tőle. Erőltetni itt sem érdemes, de a kísérletezés veszélytelen és nem jár nagy költségekkel.

baby-1151351_640.jpg

#6 Minőségi alvás

Honnan tudod, hogy valóban jót aludtál? Onnan, hogy reggel nem fáradtan ébredsz fel. Fontos a kényelmes matrac és hogy a szobát szellőztessük ki lefekvés előtt. Kapcsoljunk ki és áramtalanítsuk, amit csak lehet, minimalizáljuk a zavaró fényeket. A telefont semmiképp ne tegyük a párna alá, sőt az lenne a legjobb, hogyha a szobából is kivinnénk. Elalvás előtt 1-2 órával már ne nézzünk semmilyen képernyőt, mert a képernyőkből kibocsájtott kék fény nagymértékben rontja az alvás minőségét.

Sokan nem tudnak elaludni a tévé háttérzaja nélkül. Erre jó megoldás lehet, ha inkább hangoskönyvet hallgatunk, de számtalan alvást segítő zene, vagy természetből vett zajok (például tűzropogás) is elérhetőek az interneten.

imageonline-co-resizedimage.jpg

Váczi Alexa
iskolapszichológus

Ha tetszett a cikk, kövess a Facebookon, Instagramon, és oszd meg a barátaiddal, akik számára hasznos lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://vaczialexa.blog.hu/api/trackback/id/tr6015659456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása