Digitális Iskolapszichológia

Digitális Iskolapszichológia

5 otthoni, családi program hétvégére

2020. március 27. - Váczi Alexa

A családi élet az elmúlt két hétben teljesen megváltozott. Hoztam nektek néhány ötletet, amivel tovább tudtok lépni a „filmnézés – Xbox -  társasjáték” klasszikuson és amivel színesebbé tehetitek a hétvégéteket

1. Cél-montázs készítése
0fe814f464b1263ee8cc5bd56727b2af.jpg

    Kezdjetek el közösen azon gondolkodni, hogy mit szeretnétek majd csinálni, hogyha vége lesz ennek a helyzetnek és minden vissza áll a normál kerékvágásba! Gyűjtsetek fotókat (újságokból, vagy netről), hogy hová akartok majd elutazni, hová mentek majd szívesen kirándulni, milyen kiállítást, várromot, strandot, állatkertet látogattok majd meg! Keressetek képeket arról, hogy milyen kinti programokat szerveztek majd a tágabb családdal és barátaitokkal (szalonnasütés, gyerekzsúr, szülinapi ünneplések bepótlása)! Ha az internetről gyűjtöttetek képeket, nyomtassátok ki a fotókat és mindent ragasszatok ki egy nagy kartonpapírra vagy parafatáblára. Rakjátok a lakásban jól látható helyre!

    Ennek azért van jelentősége, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy ez az állapot nem fog örökké tartani. A célkitűzések mindig pozitív érzéseket keltenek és ha minden nap ránézhettek arra, mennyi jó dolog vár rátok később, az erősíti a kitartást, csökkenti a szorongást és elviselhetőbbé teszi a korlátozásokat

    2. Fotók és videók rendezése
    279ceba49d60eee1549be90b4f6101ca.jpg

    Nézzétek át közösen, hogy milyen fotók és videók készültek az elmúlt években! Töröljétek ki ha valamiről ötven ugyanolyan kép készült, vagy amelyek nem lettek jó minőségűek! Rendezzétek a fotókat mappákba, albumokba, ha van kedvetek akár ki is nyomtathattok néhányat és kitehetitek őket a lakás különböző pontjaira. Jó móka videoklipet készíteni egy-egy családi programról. Ebben a tizenéves gyerekek is biztosan szívesen részt vesznek és a régi emlékek felidézése feltöltő élmény lehet mindenki számára. Ezeket a videókat át lehet küldeni a nagyszülőknek, akik most biztosan nagyon hiányolják az unokáikat.

    Ezen felül vannak a neten olyan felületek, ahová beilleszthetitek a képeket és egy fotós-könyvet készíthettek. Akár évekre lebontva is összeállíthatjátok és megrendelhetitek ezeket a könyveket, amelyek így életre szóló emlékek maradnak és jobban is mutatnak mint a telefonon vagy a felhőben tárolva.

    3. Az elmúlt hét tapasztalatainak az összegzése
    87fb7bcad85920d657694a1c20f7c92d.jpg

    Üljetek le és tartsatok egy családi megbeszélést, ahol mindenki elmondhatja a véleményét az elmúlt egy-két hétről.

    Három szabályban már az elején állapodjatok meg:

    • Mindenki első szám, első személyben beszél
    • Senki nem kritizálja a másikat
    • Nem vágunk bele egymás szavába

    Egyenként fejtsétek ki, hogy szerintetek

    • Mi működött jól?
    • Mik voltak a nehézségek?
    • Mit csinálnál máshogy?
    • Minek örültél a legjobban?

    Gyűjtsétek össze a problémákat és közösen keressetek rá megoldást! Szülőként például elmondhatod, hogy neked nagyon nehéz volt, hogy hangosan kiabáltak vagy vitatkoztak a gyerekek. Hangsúlyozd, hogy a vita teljesen természetes és nem azzal volt a gond, hanem, hogy túl hangosan veszekedtek. Kérdezd meg, hogy szerintük, hogyan lehetne ezt másképp csinálni.

    Ezzel ráirányítod a figyelmüket és ösztönzöd őket, hogy jobban figyeljenek a saját viselkedésükre és mikor legközelebb vitázni kezdenek, lehet, hogy az egyikük figyelmeztetni fogja a másikat, hogy inkább suttogva folytassák tovább. Nem biztos, hogy azonnal meg fogják tudni változtatni, de már azt is érdemes megdicsérni, ha próbálkoznak vele. Így hétről-hétre fokozatosan, egyre hamarabb fog eszükbe jutni, hogy ne legyenek hangosak, megtanulják szabályozni a viselkedésüket és elsajátítják, hogyan kezeljék a konfliktusokat.

    4. Családi címer/plakát
    632379f778c606c63d5cb08674f6fac4.jpg

    Készítsetek közös családi címert, vagy plakátot! Használjatok ceruzát, vízfestéket, zsírkrétát, filctollat. Ábrázoljátok, hogy milyenek vagytok ti, miket szerettek közösen csinálni, mik azok a szimbólumok, amelyek a legjobban kifejezik a közöttetek lévő kapcsolatot! Választhattok olyan állatot, vagy készíthettek saját zászlót, ami titeket jelképez.

    Ezekben az időkben a gyerekek számára az jelenti a legtöbbet, ha érezhetik a család stabilitását, és az érzelmi kapcsolatok erejét. Ennek a feladatnak csapatépítő hatása van. Megerősíti az összetartást, a családhoz való tartozást és a biztonság érzetet.

    5. Hála és öröm doboz készítés
    a53dd6e725b8a2b065e1702eec651dad.jpg

    Keressetek egy karton dobozt, és borítsátok be színes, vidám csomagolópapírral. Alakítsatok ki rajta egy olyan lyukat, mint amilyen a perselyeken szokott lenni, csak ez legyen egy kicsit szélesebb! Minden nap, ha ér benneteket valamilyen öröm, vagy hálásak vagytok valamiért, akkor írjátok le, hajtsátok össze és dobjátok be a dobozba! Ha nap közben nem is jut rá idő, esténként minden családtag legalább három cetlit dobjon be! Hétvégén nyissátok ki a dobozt és először nézzétek meg, hogy mennyi örömteli pillanat ért titeket egyetlen hét alatt!

    Amikor a világ ilyen helyzetben van, mint most, hajlamosak vagyunk a rossz dolgokra figyelni, pánikolni, katasztrofizálni, ami el tud indítani egy negatív spirált és közben észre sem vesszük mennyi pozitív dolog vesz körbe minket. Ezzel a játékkal azt érjük el, hogy tudatosan figyelünk a velünk történő jó dolgokra és ellensúlyozzuk a külvilágban történő eseményeket.

    Kellemes hétvégét és jó szórakozást minden családnak!

     

     

    A képek forrása: pinterest.com

    A bejegyzés trackback címe:

    https://vaczialexa.blog.hu/api/trackback/id/tr5315563356

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása